Πώς να οδηγείτε μαζί αναβάτης και συνεπιβάτης!

Από τον Dave Swider
Μετάφραση από κείμενο του www.bmwmoa.org

Η Τίνα και εγώ έχουμε σχεδόν 30 χρόνια που οδηγούμε μαζί και περίπου 100.000 μίλια που το κάνουμε αυτό. Το να οδηγούμε μαζί είναι ένα από τα αγαπημένα μας πράγματα και ακόμα και μετά από όλο αυτό το διάστημα, αγαπάμε ακόμα να βγαίνουμε με τη μοτοσυκλέτα και να πηγαίνουμε μια βόλτα. Δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα μακρύ ταξίδι, μπορεί να είναι μόνο 20 μίλια για ένα παγωτό ή μπορεί να είναι μια μέρα 400 μιλίων στις οροσειρές και επιστροφή. Σε κάθε περίπτωση, αυτό είναι ένας ωραίος τρόπος να περνάμε χρόνο μαζί χωρίς να αποσπάται η προσοχή μας από τίποτε άλλο.
Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
Να είστε βέβαιος ότι ο επιβάτης σας έχει το κατάλληλο εξοπλισμό ένδυσης. Αυτό σημαίνει κάτι περισσότερο από κράνος. Θέλετε εξοπλισμό ίδιο ή κοντά στο δικό σας. Εάν πέσετε, χτυπάτε στο έδαφος με την ίδια δύναμη και ο επιβάτης και ο αναβάτης.
Πριν από την οδήγηση, εξηγήστε μερικούς βασικούς κανόνες καθώς και πώς λειτουργούν οι μοτοσικλέτες. Βεβαιωθείτε πως επισημάνατε τα παρακάτω:

  • Επισημάνετε ό,τι είναι καυτό και ό,τι περιστρέφεται.
  • Επισημάνετε από που θα κρατιέται ο επιβάτης και πως πρέπει να το κάνει αυτό.
  • Υπενθυμίστε τους ότι τα πόδια παραμένουν στους μαρσπιέδες πάντα εκτός και αν ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν από τη μοτοσυκλέτα.
  • Ανεβαίνουν η κατεβαίνουν από τη μοτοσυκλέτα μόνο όταν πείτε ότι είναι “ΟΚ”.
  • Εξηγήστε πώς να ανέβουν στη μοτοσικλέτα. Αριστερό χέρι στον ώμο σας. Στο σήμα σας (ένα νεύμα για μας), βάζουν το αριστερό πόδι τους στο μαρσπιέ και περνούν το δεξί τους πόδι από επάνω. Ενθαρρύνετε τους να δοκιμάσουν να μην τραβήξουν εσάς, πράγμα το οποίο θα τραβήξει και τους δύο σας στο έδαφος. Πρέπει να ενισχύσετε τη δύναμη στο αριστερό σας πόδι και να είστε έτοιμοι προτού να δώσετε το σήμα. Μερικές φορές, ένα στήριγμα το καθιστά αυτό ευκολότερο.
  • Όταν φθάνουμε, η Τίνα βάζει το αριστερό χέρι της στον ώμο μου και μου λέει «έτοιμοι;» προτού να κατεβεί. Έτσι, είμαι έτοιμος για αυτήν και εκείνη μπορεί να κατεβεί ακίνδυνα. Αυτές οι δύο κινήσεις, ανέβασμα και κατέβασμα, είναι ζωτικά σημαντικές στο να κρατηθεί το σώμα της μοτοσυκλέτας από το να βρεθεί στο έδαφος.
  • Συμφωνήστε σχετικά με μερικά σήματα για τον επιβάτη. Σιγουρευτείτε ότι έχετε ένα νεύμα για τα «πρέπει να πάω τουαλέτα,» «πας πάρα πολύ γρήγορα» και «θέλω να σταματήσω» πριν από την αναχώρηση. Για μας, «πρέπει να πάω τουαλέτα» είναι να ακουμπήσει το εσωτερικό του μηρού μου, «πάρα πολύ γρήγορα» είναι να με πιέσει με τα πόδια της και «η στάση» είναι αυτό που βάζει το δεξί της χέρι πάνω από τον ώμο μου κάνοντας μια κίνηση σαν να κόβει κάθετα.
  • Εάν ετοιμάζομαι να προσπεράσω ένα αυτοκίνητο, κρατώ ψηλά το αριστερό χέρι μου κάνοντας την κίνηση «τραβάω τη σκανδάλη». Η Τίνα ξέρει ότι πρόκειται να δώσω αρκετό γκάζι και ότι πρέπει να προετοιμαστεί γι’ αυτό. Θα με κρατήσει από τις πλευρές της μέσης και θα κλίνει προς τα εμπρός. Το τύλιγμα των μπράτσων της γύρω από το σώμα μου κάνει δύσκολο το χειρισμό της μοτοσυκλέτας, αλλά εάν κρατιέται από τη μέση μου μπορεί να αισθανθεί το τι πρέπει να κάνει χωρίς να με επηρεάζει.
    Μην κάνετε την κίνηση «τράβηγμα της σκανδάλης» έως ότου έχετε οδηγήσει μαζί για λίγο.
  • Έχετε τον επιβάτη σας να κοιτάζει πέρα από το δεξί σας ώμο στις δεξιές στροφές και τον αριστερό ώμο στις αριστερές στροφές.
  • Υπενθυμίστε της ότι η μοτοσυκλέτα θα γείρει και ότι η αποτυχία σε αυτό θα κάνει κακά πράγματα να συμβούν. Πρέπει να κολλήσει με σας, ακόμα κι αν αισθάνεται παράξενα. Υπενθυμίστε της να κοιτάζει μπροστά το δρόμο όταν στρίβετε, θα αισθανθεί καλύτερα από εάν κοιτάζει επίμονα στο κράσπεδο ακριβώς δίπλα στο εμπρός μέρος της μοτοσυκλέτας, το οποίο πλησιάζει κάθε φορά που στρίβετε.
  • Εάν έχετε ένα στήριγμα πλάτης, εγκαταστήστε το. Οι επιβάτες αγαπούν να ξέρουν ότι δεν θα πέσουν πίσω. Εάν ο επιβάτης σας είναι χαλαρός, θα σας βοηθήσει να οδηγείτε και εσείς μαλακά.
  • Γενικά, προσπαθήστε να οδηγήσετε σε ένα χώρο στάθμευσης μαζί για λίγο, ή πάνω-κάτω στο δρόμο σας. Από εκεί, κάντε έναν σύντομο γύρο κάπου κοντά. Σκεφτείτε κάτι όπως 5 μίλια μακριά, έναν επαρχιακό δρόμο, ή έναν λίγο ταξιδεμένο δρόμο προς έναν συγκεκριμένο προορισμό. Εκείνη θα γνωρίζει τη διάρκεια από πριν, και αυτό θα βοηθήσει. Στο τέρμα (ενώ τρώτε το παγωτό σας ή πίνετε τον καφέ) δώστε άφθονο χρόνο για χαλάρωση και περιήγηση. Κατόπιν οδηγήστε σπίτι, εξασφαλίζοντας ότι διαδρομή ήταν άνετη και εκείνη είναι άνετη στην επιστροφή. Τα όρια ταχύτητας είναι αρκετά. Για κάποιον που δεν είναι εξοικειωμένος στην οδήγηση μιας μοτοσυκλέτας, ακόμα και το όριο ταχύτητας θα φανεί φρικτά γρήγορο και θα νοιώσει εκτεθειμένος. Πηγαίνετε σε έναν λογικό ρυθμό. Δίνω στην Τίνα ένα ελαφρύ κτύπημα στο μηρό με το αριστερό μου χέρι αφού ξεκινήσουμε και εκείνη μου κάνει σήμα με τον αντίχειρα πάνω, πάνω από τον αριστερό μου ώμο, εάν είναι όλα καλά.

Εντάξει, αυτά για τον επιβάτη. Αλλά, ως αναβάτης, έχετε τη σημαντική ευθύνη να είστε όσο το δυνατόν πιο μαλακοί στο οδήγημα. Ανοίξτε το γκάζι σε μικρές δόσεις και επιβραδύνετε χρησιμοποιώντας το φρένο του κινητήρα όταν είναι δυνατό. Οι αλλαγές ταχυτήτων πρέπει να είναι ομαλές και οι γραμμές στις στροφές πρέπει να είναι οι κλασικές γραμμές τόξου. Έχετε προσθέσει ένα σημαντικό ποσό φορτίου (ακόμη και με τους ελαφρείς επιβάτες) και θα πρέπει να χειρίζεστε τη μοτοσυκλέτα ομαλά. Οι αλλαγές ταχυτήτων θα πρέπει ιδανικά να μοιάζουν με αυτόματη μετάδοση.
Πρέπει να προφορτίσετε το πίσω αμορτισέρ για να δεχθεί τον πίσω επιβάτη. θυμηθείτε πόση προφόρτιση δώσατε, ώστε να την αφαιρέσετε πάλι εύκολα όταν οδηγήσετε μόνοι. Οι πιέσεις των ελαστικών πρέπει να αυξηθούν επίσης, συνεπώς ελέγξτε κάτω από τη σέλλα για τις προτεινόμενες πιέσεις με φορτίο.
Εάν εσείς και ο επιβάτης σας χτυπάτε μεταξύ σας τα κράνη, πρέπει να οδηγείτε ομαλότερα ως αναβάτης. Θα ανακαλύψετε ότι η δυνατότητά σας να οδηγείτε ομαλά με έναν επιβάτη θα σας φέρει τεράστια οφέλη όταν οδηγείτε μόνοι σας. Εάν η μοτοσυκλέτα δεν τραντάζεται αριστερά δεξιά, απ’ άκρου εις άκρον, θα είστε γρηγορότεροι και με περισσότερο έλεγχο.
Για μας το να καβαλάμε μαζί είναι ένα από τα πιο ευχάριστα πράγματα που κάνουμε. Αρχίσαμε μαζί όταν ήμουν 19 και ήταν 17 και ακόμη και σήμερα κάνουμε πολλά από τα ίδια πράγματα που κάναμε και τότε. Ένας γύρος για μεσημεριανό γεύμα, πρωινό ή μια απογευματινή βόλτα είναι ακόμα ένα εξαιρετικά ρομαντικό διάλειμμα. Είμαστε αναπόσπαστοι, κινούμενοι σε από έναν πολύ όμορφο δρόμο. Για μας είναι ακριβώς σαν να χορεύουμε μαζί σε μια αίθουσα χορού. Είμαστε σε κίνηση, με την ευχάριστη μουσική της οδήγησης να μας μεταφέρει.
Ελπίζω ότι το απολαμβάνετε τόσο πολύ όσο εμείς. Μετά από λίγο καιρό, θα πρέπει να της υποδείξετε να κάνει ένα χαρωπό νεύμα σε άλλους αναβάτες όταν συναντιέστε μαζί τους.

Αφήστε μια απάντηση