Todos como una Fuente Ovejuna

Στον καιρό της Βασίλισσας Ισαβέλλας και του Βασιλιά Κάρολου στην Ισπανία, υπήρχε το χωριό Fuente Ovejuna.

Ο Φερνάν Γκόμεθ, διοικητής του τάγματος του Καλατράβα και άρχοντας της Φουεντεοβεχούνα, έχει τη φήμη γενναίου πολεμιστή, αλλά διαπράττει κάθε είδους αυθαιρεσίες σε βάρος των υπηκόων του, ταπεινώνει τους άντρες και βιάζει τις γυναίκες. Αντικείμενο του πόθου του είναι η Λαουρένθια, η όμορφη κόρη του δήμαρχου του χωριού. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κάνει δική του, αλλά εκείνη αντιστέκεται σθεναρά.

Κάποια μέρα την βρίσκει μόνη της στον κάμπο και ετοιμάζεται να τη βιάσει, όμως ο Φροντόσο, ερωτευμένος με τη Λαουρένθια –την οποία στη συνέχεια αρραβωνιάζεται και λίγο αργότερα παντρεύεται- τη σώζει, απειλώντας τον διοικητή με το ίδιο του το τόξο.

Ο Φερνάν Γκόμεθ, έχει ταχθεί στο πλευρό της Ιωάννας της Μπελτρανέχα  στον αγώνα για τη διαδοχή του θρόνου, και  αγωνίζεται στο αντίπαλο προς τους καθολικούς βασιλείς στρατόπεδο. Ύστερα από την κατάληψη της Θιουδάδ Ρεάλ από τους τελευταίους, ο διοικητής επιστρέφει στη Φουεντεοβεχούνα και αρπάζει τη Λαουρένθια από το τραπέζι του γάμου της που μόλις έχει γίνει, για να τη μεταφέρει στο παλάτι του. Εξαγριωμένος ο λαός ξεσηκώνεται και ο Φροντόσο σκοτώνει τον διοικητή.

Στην ανάκριση που κάνει στη συνέχεια ο βασιλικός απεσταλμένος για την εξιχνίαση του φόνου και την ανεύρεση και τιμωρία του δράστη, όλο το χωριό δίνει την ίδια απάντηση: δράστης είναι ολόκληρη η Φουεντεoβεχούνα.

Έτσι οι αστυνομικοί δεν κατέληξαν σε κάποιο συμπέρασμα και γύρισαν στη Βασίλισσα άπρακτοι, ρωτώντας τι πρέπει να κάνουν. Οι Βασιλείς το σκέφτηκαν και θαύμασαν την ομοψυχία αυτών των χωρικών . Αποφάσισαν, θα δώσουν σε όλους αμνηστία. Από τότε, όταν στην Ισπανία θέλουν να τονίσουν την ομαδικότητα και ομοψυχία χρησιμοποιούν την έκφραση αυτή. Todos como una Fuente Ovejuna! Όλοι όπως μια Fuente Ovejuna!

Η ομαδικότητα, η ομοψυχία, η κοινωνική συνείδηση είναι οι ικανότητες που θα μας κρατήσουν ζωντανούς και ακμαίους στις σύνθετες αυτές συγκυρίες, ώστε να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε το στόχο μας.

Ας θυμόμαστε ότι σπάνια και για λίγο οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές. Και τότε είναι που δεν κάνουμε υπερβάσεις και χαλαρώνουμε. Οι δυσκολίες αποτελούν ταυτόχρονα το κίνητρο για δημιουργικές ιδέες που συμβάλουν στην προσαρμογή μας στα εξωτερικά δεδομένα και μας οδηγούν στο μέλλον.

Τη χρονιά που πέρασε στο club μας συνέβησαν αρκετές αλλαγές, που όλοι μας τα έχουμε συζητήσει στις τακτικές μας συνελεύσεις. Αν και η χρονιά δεν είχε ξεκινήσει με τους καλύτερους οιωνούς, στο τέλος μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε επιτυχημένη. Και αν όπως λένε ισχύει το “ η αντιγραφή είναι η καλύτερη μορφή κολακείας“, τότε εμείς νιώθουμε πολύ επιτυχημένοι.

Μα πάνω από όλα νιώθουμε περήφανοι γιατί στο club μας,
το “ΕΜΕΙΣ”  πήρε επιτέλους τη θέση πάνω από το “ΕΓΩ“.

Όλοι μαζί, λοιπόν, μπροστά, για μια νέα δυνατή, δημιουργική χρονιά!

Καλή Χρονιά με Χιλιόμετρα Πολλά.

Todos como una Fuente Ovejuna.

ΥΓ. Κάθε ομοιότητα προσώπων και γεγονότων με την παραπάνω ιστορία, δεν είναι συμπτωματική.

3 σχόλια στο “Todos como una Fuente Ovejuna”

  1. Καλοί μου φίλοι με αφορμή το Todos como una Fuente Ovejuna Στο οποίο κόλλησα….
    (Βρήκα και το βιβλίο)…. αλλά και το υστερόγραφο…΄΄ΥΓ. Κάθε ομοιότητα προσώπων και γεγονότων με την παραπάνω ιστορία, δεν είναι συμπτωματική.΄΄

    Ήθελα να προσθεσω ότι,οι αισιόδοξοι άνθρωποι αναζητούν το καλό σε κάθε κατάσταση.
    Ό,τι και να τους πηγαίνει στραβά, εκείνοι ψάχνουν να βρουν κάτι καλό ή ωφέλιμο.
    Και, μην εκπλήσσεστε, φαίνεται ότι πάντα το βρίσκουν.

    Δεύτερον, οι αισιόδοξοι πάντοτε επιδιώκουν να πάρουν ένα πολύτιμο μάθημα από κάθε πρόβλημα ή δυσκολία.
    Πιστεύουν ότι «οι δυσκολίες δεν έρχονται για να πάθουμε, αλλά για να μάθουμε».
    Πιστεύουν ότι κάθε πρόβλημα ή εμπόδιο εμπεριέχει ένα πολύτιμο μάθημα από το οποίο μπορούν να διδαχθούν και να καταστούν ωριμότεροι, και είναι αποφασισμένοι να το ανακαλύψουν.
    Να θυμόμαστε ότι γινόμαστε αυτό που σκεφτόμαστε περισσότερο.
    Να Φροντίζουμε να σκεφτόμαστε και να μιλάμε περισσότερο για τα πράγματα που θέλουμε, παρά για εκείνα που δε θέλουμε.

    Να έχουμε θετική σκέψη, αποδεχόμενοι ακέραια την ευθύνη για τον εαυτό μας και για ό,τι μας συμβαίνει.
    Μην επικρίνουμε και μην κατηγορούμε τους άλλους για τίποτε.
    Αποφασίζουμε να προοδεύσουμε, αντί να βρίσκουμε δικαιολογίες.
    Εστιάζουμε τις σκέψεις και την ενέργειά μας μπροστά, στα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ,για να βελτιώσουμε γενικώς ότι βρίσκεται μεσ’τη ζωή μας, κι να αφήσουμε τα υπόλοιπα για ΑΛΛΟΥΣ.

  2. Ήθελα ακομα να προσθέσω μιας και η ιστορία και όχι μύθος με συνεπήρε ,ότι όλα αυτά έλαβαν χώρα κατά το 1476 ,και το χωριό Fuenteovejuna βρίσκετε στην επαρχία της Κόρδοβα,και ‘Φουεντεοβεχούνα’, σημαίνει ‘προβατοπηγή’.

Αφήστε μια απάντηση