ΠΟΛΥΛΙΜΝΙΟ – Ένας Κρυφός Παράδεισος – 03/10/2010

Σ’ένα μικρό φαράγγι, δίπλα στο χωριό Χαραυγή, μεταξύ Καλαμάτας και Πύλου, η φύση είχε μεγάλα κέφια και με τα απλά υλικά ενός μικρού φαραγγιού δημιούργησε ένα εντυπωσιακό τοπίο από αλλεπάλληλες λιμνούλες και καταρράκτες. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο δήμος έφτιαξε δρόμο, δύο πάρκιν σε δύο διαφορετικά σημεία του φαραγγιού κι ένα στοιχειώδες μονοπάτι σε αυτό, κάνοντάς το έτσι προσιτό στον κόσμο.

Το Πολυλίμνιο είναι ένα ειδυλλιακό σύμπλεγμα λιμνών με πανέμορφους καταρράκτες που βρίσκεται μέσα στην καρδιά της Πελοποννήσου. Αν και απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα από την πόλη της Μεσσήνης, δεν είναι ευρέως γνωστό. Το παραδεισένιο αυτό τοπίο βρίσκεται μετά το χωριό Καζάρμα, στο χωριό Χαραυγή με μικρές ταμπέλες να οδηγούν τους περιηγητές σε μια σύντομη χωμάτινη διαδρομή ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες.

Αφήνοντας το αυτοκίνητο σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο και περπατώντας στο κατηφορικό πλακόστρωτο δρομάκι, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το υπέροχο θέαμα που θα αντικρίζαμε. Τα καταπράσινα κατάφυτα τριγύρω ορεινά καθώς και τα υπέροχα κελαηδήματα που μας συνόδευαν σε όλη την διαδρομή είναι μόνο ένα μέρος της φυσικής ομορφιάς που μπορέσαμε να θαυμάσαμε. Ένα μικρό ξύλινο κιόσκι καθώς και μια πέτρινη βρυσούλα βρίσκονταν εκεί να ξεκουράσουν τον κάθε ταξιδιώτη.

Κατεβαίνοντας περίπου 500 μέτρα οι αισθήσεις μας γέμισαν με χρώματα, αρώματα και ήχους! Η πυκνή βλάστηση από τα έλατα και βελανιδιές στα γύρω ορεινά, καθώς και οι σφένδαμοι, τα πλατάνια, οι λυγαριές, τα βάτα και οι φτέρες αλλά και τα μικρά λουλουδάκια όπως νάρκισσοι και αγριοφρέζες που φύτρωναν ανάμεσα συνέθεταν ένα ονειρικό τοπίο. Το θυμάρι, η κάπαρη, το δεντρολίβανο, η ρίγανη που φύτρωναν ολόγυρα έδιναν το δικό τους μοναδικό μεθυστικό άρωμα. Οι κρυστάλλινοι ήχοι από το νερό που κατακλύζει το φαράγγι σε συνδυασμό με τα μαγευτικά κελαηδήματα των αηδονιών δημιουργούν μια αίσθηση μοναδικής εμπειρίας. Το θέαμα είναι παραδεισένιο! Μικρά ξύλινα γεφύρια πάνω από τις μικρές δεκάδες λιμνούλες που σχηματίζονται από τα τρεχούμενα νερά των καταρρακτών, οδηγούν σε στενά βράχινα μονοπατάκια ανάμεσα από δάφνες, πικροδάφνες, μυρτιές και αναρριχητικούς κισσούς, τα οποία αξίζει κανείς να διασχίσει προκειμένου να απολαύσει το μαγευτικό τοπίο που ξεδιπλώνεται.

Εκτός από τις δεκάδες μικρές λιμνούλες με τα τρεχούμενα νερά, ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι τρεις μεγάλες λίμνες που σχηματίζονται στα νερά των οποίων μπορεί κανείς να δροσιστεί. Η λίμνη του Ιταλού, η λίμνη Καδούλα και η λίμνη Κάδη με τον πανέμορφο καταρράκτη 25 μέτρων που ανανεώνει συνεχώς με κρυστάλλινο νερό δημιουργούν ένα φυσικό βιότοπο ανεξάντλητης φυσικής ομορφιάς! Η λίμνη Κάδη με έκταση 200- 300 τμ και αρκετά μεγάλο βάθος είναι μια πρόκληση για τους θαρραλέους κολυμβητές, καθώς το νερό του καταρράκτη διασχίζει τα μεγάλα και κοφτερά βράχια ρίχνοντας τα ορμητικά νερά του στην γαλαζοπράσινη λίμνη.

Ένα πλήθος από έντομα όπως πεταλούδες, λεπιδόπτερα αλλά και κουνούπια αποτελούν τροφή για ένα πλήθος εντομοφάγων πουλιών που βρίσκουν ασφαλές καταφύγιο στους πυκνούς θάμνους ,αλλά και στα φυλλώματα των δέντρων. Τα ακούσματα από τα αηδόνια, τα κοτσύφια, τις παπαδίτσες, τις καρδερίνες αλλά και τα χελιδόνια συνθέτουν μια μαγευτική μελωδία που συνοδεύουν τον περιηγητή μέχρι το τέλος της διαδρομής! Δεντροφυλλοσκόποι, ποταμίδες, στριτσίδες, και δρυοκολάπτες προσφέρουν και εκείνοι με την σειρά τους το ξεχωριστό τους κελάηδημά τους.

Στις μικρές λιμνούλες διακρίνει κανείς με ευκολία πλήθος μικρών ψαριών, και αν ανασηκώσει κάποιο πετραδάκι όλο και κάποιο καβουράκι θα ξεπροβάλλει απειλώντας με τις δαγκάνες του, ενώ μικρά αμφίβια και ερπετά όπως χελώνες, σαύρες, μικρά θηλαστικά όπως σκαντζόχοιροι και νυφίτσες τριγυρίζουν ολόγυρα.

Για όσους είναι φυσιολάτρες, μια σύντομη απόδραση στον επίγειο αυτό παράδεισο θα αποτελέσει μια αξέχαστη εμπειρία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • Αναχώρηση 03/10/2010 στις 8 από το περίπτερο Χαϊδαρίου.
  • 15λεπτη στάση για ανεφοδιασμό στο Αρτεμίσιο.
  • Άφιξη στο χωριό Χαραυγή στις 11.
  • Parking στον ειδικό χώρο του χωριού, αλλαγή ρούχων (όσοι το χρειάζονται).
  • Μισάωρη πεζοπορία στον Μεσοπόταμο μέχρι λίμνη Κάδη, με το μεγάλο καταρράκτη για ξεκούραση, χαλάρωση και φαγητό και μπάνιο για τους τολμηρούς.
  • Αναχώρηση κατά τις 4 ή 5 από τον ίδιο δρόμο.
  • Συνολική διαδρομή  = περίπου 500 χλμ

View Larger Map

Αφήστε μια απάντηση